Na začátek je třeba upřesnit, jaké cesty máme na mysli. Je rozdíl, jestli cestujeme do hotelu či penzionu, kdy je nám dovoleno mít více kávové aparatury a přípravě kávy tak věnovat větší péči nebo vyloženě do džungle či na hory, zkrátka do přírody, kdy se snažíme veškeré vybavení omezit na minimum.
V tomto článku se zaměříme právě na přípravu kávy v přírodě. Lze říci, že když se vybavíme některým z následujících způsobů přípravy kávy, už nás nic nemůže překvapit. Tyto způsoby můžeme využít třeba i v hotelovém pokoji.
Povíme si pouze o těch opravdu kvalitních způsobech přípravy. Na českého „turka“ zapomeňte. I když použijete kvalitní kávu, louhovaní lógru je příliš dlouhé a dochází tak mimo jiné k extrakci nežádoucích látek z kávy, ze kterých nás může bolet žaludek. A instantní káva se hodí leda tak do automatů. U výroby instantní kávy se navíc používají chemické procesy, které nemusí být pro zdraví příznivé. Také je běžné, že se používá káva nekvalitní.
Jeden z opravdu dobrých a přitom velice jednoduchých způsobů přípravy kávy, je Vietnamský způsob přípravy.
Co je Phin filtr?
Je to sada nerezového drobného nádobí. Má více velikostí, podle toho, jak velkou kávu máte rádi. Skládá se z nízkého filtru, překapávacího filtru, sítka a pokličky. Celou sadu pořídíte do 200 Kč (bez mlýnku).
Co je zapotřebí:
- Horká voda
- Hrnek
- Sada Phin filtr
- Namletá káva nebo mlýnek a káva
Postup přípravy:
- Namletou kávu, cca 15 g (4 vrchovaté čajové lžičky), vložte do překapávacího filtru a položte na ni sítko
- Nízký filtr i s překapávacím filtrem položte na hrnek a zalijte malým množstvím horké vody
- Po chvíli (asi 30 vteřin) naplňte filtr horkou vodou celý a přikryjte pokličkou
- Zhruba po 5 minutách Vám káva překape skrz filtry a můžete vychutnávat
Celý postup je hezky znázorněný na videu, kde Vám ukáží i vyloženě tradiční způsob přípravy vietnamské kávy se sladkým kondenzovaným mlékem. Kondenzované mléko však není potřeba, bez něj vyzní káva opravdu taková, jaká je.
Nevýhodou se může zdát neznalost tohoto způsobu přípravy. Důležité je nastavit správně mletí kávy. Při příliš jemném mletí dochází během následné přípravy kávy k dlouhé extrakci, kdy se mohou začít louhovat i zmíněné nežádoucí látky. Naopak při neodhadnutém hrubém mletí, bude káva slabá. Mletí však po pár pokusech začnete zvládat bez problémů. Pozor je třeba dát na novou kávu, hrubost mletí musíte druh od druhu vždy mírně přizpůsobit.
Pokud si s sebou berete na cesty mlýnek, počítejte s delší přípravou a s větším nákladem v batohu. Pokud si kávu namelete dopředu, dobře ji zabalte, nejlépe do zip sáčku a před jeho zavřením vytlačte co nejvíce vzduchu.
Údržba nerezového nádobí je snadná. Čištění je opravdu jednoduché a jen s velkou námahou se Vám může rozbít. U čištění však počítejte s potřebou vody, která může být na cestách drahocenná. Cena je příznivá, kvalita kávy je výborná, ale chce to nějaké to úsilí.
Další zajímavý způsob přípravy kávy je přes nástroj Wacaco od firmy Nanopresso.
Co je Wacaco?
Je to plastový kompaktní nástroj. Skládá se z několika částí, které jsou do sebe různě našroubovány, nalisovány a jinými způsoby spojeny. U tohoto nástroje nepotřebujete ani hrnek, jelikož i ten je součástí. Počítejte ale jen s malou dávkou kávy ve formě espressa.
Co je zapotřebí:
- Horká voda
- Wacaco
- Namletá káva nebo mlýnek a káva
Postup přípravy:
- Nejprve odšroubujte spodní část nástroje a vytáhněte z něj naběračku
- Odšroubujte vrchní část nástroje a vytáhněte sítko
- Naběračkou vložte do sítka kávu a druhou stranou naběračky ji upěchujte
- Sítko s kávou vložte zpět do nástroje a přišroubujte vrchní část
- Do spodní části nalijte vodu a přišroubujte
- Wacaco obraťte vzhůru nohama, odjistěte pumpu a začněte pumpovat
- Dokud teče káva, pumpujte, poté máte kávu připravenou
Postup je lépe pochopitelný na tomto videu.
Kdekoliv si tak můžete vytvořit opravdu kvalitní espresso. Pokud chcete kávu slabší, stačí ji naředit horkou vodou.
Nevýhodou u Wacaca od Nanopressa je potřeba údržby. Jednou za čas je nutné nástroj rozšroubovat a kompletně vyčistit. Také se nám párkrát stalo, že jsme nejspíš špatně zašroubovali některou část, káva se tak naředila lógrem a nebyla pitelná. Opakovaný postup to však zachránil a kávu jsme si mohli vychutnat.
Co Vám ve videích a reklamách nikdo neřekne je to, že pumpování je opravdu dost namáhavé. Obzvlášť pro drobné ženy to může být problematické. Bavíme se však o kávě, kterou si budeme připravovat v přírodě, tak nás trochu námahy snad neodradí. Podobných nástrojů je na trhu více, některé dokonce využívají jako energii baterie a nemusíte tak namáhavě pumpovat. Počítejte však s dobíjením.
Cena Wacaca je něco kolem 2 000 Kč, což není nejlevnější záležitost, ale pokud si chcete vychutnat kvalitní espresso třeba na Sněžce, od prodejců na vrcholu jej nedostanete…
I pomocí Aeropressu si připravíte kvalitní kávu v přírodě.
Co je Aeropress?
Je to plastová věcička, pomocí které si připravíte filtrovanou kávu a díky tlaku, jenž vyvinete na píst, filtrování urychlíte.
Co je zapotřebí:
- Horká voda
- Hrnek
- Aeropress
- Filtr
- Namletá káva nebo mlýnek a káva
Postup přípravy:
- Aeropress obraťte vzhůru nohama a nasypte do něj namletou kávu (17 g)
- Nalijte do něj cca 250 ml horké vody
- Do sítka vložte filtr a nasaďte ho na aeropress
- Aeropress otočte a vložte na hrnek
- Postupně stlačujte píst a tím se Vám káva vyfiltruje
Na videu z YouTube pan barista rychle a názorně vysvětluje celý postup.
Nevýhodou tohoto náčiní je, že patří mezi ty největší, takže Vám v batohu může zabrat celkem dost místa. Připravená káva je k dispozici rychle a je výborná. Cena zařízení je někde okolo 1000 Kč.
Namletá káva v jednorázových filtrech od KávaDoKapsy.cz
Co je Káva do kapsy?
Mezi možnostmi přípravy kávy na cestách musíme také zmínit již naplněné filtry od Kávy do kapsy. Jedná se o filtry s oušky, které stačí jen prolít horkou vodou.
Co je zapotřebí?
- Horká voda
- Hrnek
- Filtr Káva do kapsy
Postup přípravy:
- Odtrhněte vrchní část filtru Kávy do kapsy
- Filtr rozevřete a nasaďte na hrnek
- Prolijte cca 150 ml horké vody, počkejte než káva dokape a je připraveno
Postup přípravy je jasný na obrázcích výrobce: https://www.kavadokapsy.cz/postup-pripravy/.
Elegantní, ale hlavně jednoduchý a rychlý způsob přípravy kávy kdekoliv a kdykoliv. Nemusíte řešit mlýnek a jeho správné nastavení. Dokonce ani kávou se nemusíte zabývat, jelikož je již namleta a připravena ve filtrech. Zip sáčky zajišťují její čerstvost. Její cena je příznivá, něco kolem 20 Kč za kus.
Dokonce máte na výběr z několika druhů, od těch silných a zemitých až k těm ovocným. Mají i bezkofeinovou. Do 2 minut je připraveno a chuť jak z profesionální kavárny.
Samozřejmě je také možné, že si kávu připravíte před výletem třeba do termosky a jen ji během cesty popíjíte. Může být však řeč i o vícedenních výletech, u kterých nedoporučujeme předpřipravit kanystr kávy, který by mohl dokonce znemožnit dovršení Vašeho cíle. Na přípravu kávy lze také pohlížet jako na rituál klidu. Také je velice příjemné, když se dosáhne vytyčeného finiše, kde můžete své vítězství oslavit přípravou kávy. Mnoho příznivců kávy potvrdí, že čerstvě připravená káva je ta nejlepší. A co může být lepšího než krásný výhled ze zdolané hory, ke kterému si vychutnáte čerstvou a výbornou kávu.
Ať už jsme zmiňovali jednodušší, či obtížnější způsoby přípravy kávy, všechny měly jedno společné, a to samozřejmě potřebu horké vody. Kde ji vzít? Možností je několik, ať už si vezmete termosku, kde voda pro použití kávy vydrží dostatečně horká bez problému i 12 hodin nebo si ji uvaříte na místě přes plynový či bateriový ohřívač, některou variantu zvolit musíte. Rozdělání ohně a uvaření vody v ešusu je také varianta. Ta může být například vhodná při přípravě snídaně či večeře. Ať si zvolíte způsob jakýkoliv, přejeme Vám krásné cestování.