Porto – strážce Korsiky

Francouzská Korsika je mezi cestovateli oblíbená díky skvělé kombinaci nádherných hor, křišťálového moře a zajímavých měst. Jedním z těch, jejichž návštěvu byste určitě neměli opomenout, je Porto. Město, které se pyšní polohou v malebném Portském zálivu a které hlídá na skále postavená Janovská věž. A zatímco mnoho návštěvníků sem míří za odpočinkem a koupáním, stále přibývá těch, kteří vyhledávají outdoor a kteří sem jedou za aktivní dovolenou. Co vám vlastně tedy tento kraj, ležící na západě Korsiky, nabízí?

Pokud vás hned jako první napadá portské víno, nenechte se zmást. To patří do repertoáru sice také Porta, nicméně portugalského. Přesto však nemusíte být zklamaní, neboť skvělé víno, i když ne tak silné, naleznete pochopitelně i zde. Vraťme se však zpět do francouzsky hovořící oblasti. Parlez vous francais? Pokud ne, tak to nevadí. Zde jsou na turisty připravení a bez problémů se tak domluvíte i anglicky.

Ochutnejte skvělé palačinky

Porto proslavila především jeho oblázková pláž a pěkný přístav. Do starého města se dostanete skrze obloukový most, kde hned natrefíte na první prodejny vynikající zmrzliny a kde vás budou první krámky lákat na půjčení potápěčského vybavení. Ale ještě před zkoumáním podmořského světa … tak jako všude ve Francii, i zde mají ty nejlepší palačinky, crêpes (sladká varianta) a galette, které se připravují ze speciální mouky a podávají se např. se šunkou, špenátem, vajíčkem a dalšími přísadami. Tady v Portu budete mít navíc bonus – posezení s výhledem na moře, což je vždy příjemným zpestřením.

Koupání na místní pláži po dobrém jídle nemá chybu. Janovská věž krásně dotváří atmosféru a je strážným bodem nad celým zálivem. Ostatně, přesně z tohoto důvodu byla Janovany kdysi vybudována. Během koupání si ovšem dejte pozor na vlny – protože je záliv uzavřený, vlny se zvedají rychle a pro nedostatečně zkušené plavce mohou být mnohdy problémem. Někdy je tu koupání kvůli velkým vlnám dokonce zakázáno! Kolem útesů se dá také šnorchlovat, případně lézt na skalách, jež lemují pobřeží.

Tipy na další výlety

V neposlední řadě je Porto také dobrým výchozím bodem pro návštěvu soutěsky Spelunca a útvarů Calanche. Barevné skalní útvary Calanche, které jsou zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, leží jen pár kilometrů směrem do vnitrozemí. Vydejte se sem ideálně na západ slunce, útvary z oranžové a růžové žuly, kontrastující s tyrkysovým mořem, nadchnou nejenom milovníky romantiky. Další možností je potom dojet do vesničky Evisa, odkud můžete sklesat do příjemné soutěsky jménem Spelunca. Zde vás čeká hezká procházka a koupání v osvěžující vodě. A pokud je pro vás procházka málo, můžete cestu absolvovat dnem řeky – pak ale budete patrně často přeskakovat kameny a koupat se.

A pokud by i tak pro vás bylo adrenalinu málo, jednou z mnoha výhod Korsiky je především to, že během jednoho dne se můžete koupat v moři i lézt po horách. Z Porta se můžete vydat směrem do vnitrozemí, kde narazíte na slavnou dálkovou trasu GR20, na kterou můžete vyrazit a případně i vylézt na nejvyšší horu Korsiky, Monte Cinto (2 706 m).

Autor: Hanka Dekojová, průvodkyně CK Mundo, která nabízí dovolenou na Korsice

 

Sdílejte tento článek
  • Print
  • Facebook
  • Twitter