Nový Jičín

Město Nový Jičín leží na jižním okraji Moravské brány v Podbeskydské pahorkatině. V současné době žije v Novém Jičíně na  rozloze 4 478 ha přibližně 24 188 obyvatel.

Historie města

První písemná zmínka o městě pochází z roku 1313, kdy mu bylo Janem Lucemburským dáno právo vybírat mýto. V té době patřilo město i se starojickým panstvím pánům z Kravař, kteří dali základ městského znaku – zavinutou střelu, kterou drží ruka ozbrojence. V jejich držení přetrvává město až do roku 1434.

V letech 1500–1558 byli majiteli města i panství páni ze Žerotína. V roce 1503 došlo v Novém Jičíně k velkému požáru, následkem toho shořely všechny domy na náměstí, a tak se začalo s výstavbou kamenného podloubí, na níž měl velkou zásluhu právě rod Žerotínů.

V 16. století zaznamenal Nový Jičín obrovský rozkvět. Bohatství mu přineslo především soukenictví a pivovarnictví. V polovině 19. století nastává velký rozvoj průmyslu a město se stává hospodářským, kulturním a právním centrem. V této době vzniká mnoho továren, a to zejména známá továrna na klobouky Tonak, díky které se město dodnes nazývá „městem klobouků“.

Památky města

Nový Jičín se může pochlubit neobvykle vysokým počtem pamětihodností, které tvoří Městskou památkovou rezervaci vyhlášenou v roce 1967. Spousta turistických atraktivit se nachází přímo na Masarykově náměstí.

Na první pohled návštěvníky okouzlí malebné podloubí, renesanční a barokní domy. Střed náměstí zdobí morový sloup z počátku 18. století a kamenná kašna se sousoším tančících sedláků. Mezi množstvím nádherných staveb vyniká pozoruhodný dvoupatrový renesanční dům s dvoupodlažními lodžiemi, známý pod názvem Stará Pošta. Dům byl postaven roku 1563 pro purkmistra Ondřeje Řepu a až do konce 18. století sloužil jako pošta. Dnes je sídlem městského kulturního střediska.Vůbec nejstarší památkou města je původně gotický hrad pánů z Kravař, postavený koncem 14. století. Na jeho místě vyrostl v průběhu 15. a 16. století renesanční zámek. Dnes v budově Žerotínského zámku sídlí Muzeum Novojičínska stálou a svým druhem ojedinělou expozicí klobouků.

Originální expozici věnovanou technologickému procesu výroby klobouků můžete zhlédnout v Návštěvnickém centru Nový Jičín – město klobouků. Díky interaktivním prvkům této expozice zažijete aktivní prohlídku, při které odhalíte kouzlo vzniku klobouků od králičích a zaječích kožek až po finálně ozdobený výrobek. Návštěvnické centrum sídlí na Masarykově náměstí v tzv. Laudonově domě, ve kterém slavný rakouský maršál v roce 1790 zemřel. Právě generálu Laudonovi je věnovaná nová interaktivní expozice, zaměřena na jeho život a válečné výpravy. Expozice obsahuje množství historických vojenských map a plánů a mnoho dalších exponátů.

 

Pro milovníky přírody

Město je ideálním výchozím bodem pro výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí. Kromě kulturního bohatství má Nový Jičín i překrásné okolí a je tak ideálním výchozím bodem pro pořádání výletů. Celou oblast protkávají značené turistické trasy, cyklotrasy a naučné stezky. Milovníci přírody a procházek můžou navštívit jeden z místních parků, jako jsou Janáčkovy či Smetanovy sady nebo se můžete vydat do lesoparku Skalky, ležícího na okraji města. K rekreačním účelům slouží vodní nádrž Čerťák, kde lze kromě koupání i sportovně rybařit. Pouhé 3 km od centra se nachází lyžařský areál Svinec. Z vrcholu Svince se otevírá krásný výhled na hřeben Beskyd, Hostýnské vrchy, Moravskou bránu, Oderské vrchy, Studénku, Ostravu, Hukvaldy a Štramberk.

 

 

Sdílejte tento článek
  • Print
  • Facebook
  • Twitter